Президентът на Русия Владимир Путин се меси пряко в стратегическото планиране

...
Президентът на Русия Владимир Путин се меси пряко в стратегическото планиране
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Путин пряко ръководи руската армия на фронта

Президентът на Русия Владимир Путин се меси директно в стратегическото обмисляне на войната в Украйна. Това описаха пред " Ню Йорк Таймс "  американски публични лица. Държавният глава, например, забранил на съветските командири да изтеглят войските от жизненоважния южен град Херсон.

Внимателно евакуиране от Херсон би разрешило на съветската войска да премине на изток от река Днепър по проведен метод. По този метод може да бъде съхранено оборудването и да се спаси живота на доста бойци.

Но сходно оттегляне би се трансформирало в още едно унизително обществено самопризнание за неуспеха на Путин във войната и би означавало втора огромна победа за Украйна в границите на един месец. Херсон беше първият огромен град, попаднал под съветска окупация при първичната инвазия. И до през днешния ден той остава единствената районна столица под контрола на Москва. 

Фокусиран върху постигането на победа непременно, на 21 септември Путин разгласи частична готовност - най-малко 300 000 запасняци ще бъдат изпратени на фронта. Според източниците на " Ню Йорк Таймс " Москва е демонстрирала, че разполага с прекомерно малко войски, с цел да продължи офанзивата си, страда от дефицит на високотехнологични прецизни оръжия и не може да осигури превъзходство в небето над Украйна.

Американските публични представители, които разполагат с достъп до сензитивна разследваща информация, настояват, че зад кулисите Путин поема все по-голяма роля в ръководенето на войната. Президентът уведомил командирите, че той ще взима стратегическите решения на бойното поле. Въпреки че Путин приемал някои рекомендации от военните командири, неговото присъединяване основава напрежение, означават източниците на " Ню Йорк Таймс ".

Длъжностните лица споделят още, че решението на Путин да забрани изтеглянето от Херсон е довело до понижаване на морала измежду съветските войски, които наподобява имат вяра, че могат да останат блокирани от украинските сили.

" Ситуацията в Украйна е явно динамична ", сподели в изявление в петък военачалник Марк А. Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на американската войска. " Твърде рано е за цялостна оценка, само че ми е ясно, че стратегическата самодейност е на страната на украинците ".

Той обаче предизвести, че остава " дълъг път напред ". Въпреки сполучливата контраатака в Харковската област, регионът към Херсон остава критичен за бъдещия ход на войната.

Някои американски представители означават обилни проблеми за съветската войска в Южна Украйна. Според един от източниците на " Ню Йорк Таймс "  Киев е на път да повтори сюжета от Харков и да освободи обширна територия към Херсон. Ако Украйна отблъсне още повече съветските сили, мъчно извоюваният сухопътен мост на Путин към Крим може да бъде заплашен, считат американски чиновници.

" Херсон " е единствено един от въпросите, по които пораждат спорове сред Путин и командирите му. Високопоставени руски офицери неведнъж поставяли под въпрос ранните проекти за войната, когато се предвиждаше бърз удар против Киев. Руските офицери считали, че Путин се готви за война без недостатъчно войски и въоръжение, настояват източниците на американския вестник.

Притесненията на съветските офицери се оказаха верни и след провалянето на съветската войска край украинската столица Путин лимитирал своя контрол над военното обмисляне. Той разрешил на висши генерали да изградят нова тактика, фокусирана върху солидни артилерийски обстрели. Новата тактика на процедура съставлява война на изтощението и преди да реализират западни ракетни системи като HIMARS Русия реализира известни триумфи в Източна Украйна.

Откакто Путин подреди на своите командири да останат да се бият в Херсон, съветската войска се пробва да спре украинското контранастъпление. Но украинските войски към този момент взривиха мостовете над река Днепър, което значително отряза съветските войски от снабдителните им линии от другата страна.

" Те имат елементи там, които, в случай че украинците пробият линиите, ще бъдат отрязани и обкръжени ", обясни Сет Г. Джоунс, старши вицепрезидент в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. " Не мога да преувелича какъв брой рискова е обстановката за тях. "

Отдръпването на изток от река Днепър би разрешило на руснаците да управляват тази фронтова линия с по-малко войски. Това би им дало по-голяма независимост да преразпределят сили от Херсон в други региони - да отхвърлен контраофанзивата в Харковската област, да заздравят отбранителните линии в региона на Източен Донбас или да отворят нов фронт на юг.

Но Путин споделил на командирите, че той ще определя стратегията.

" В тази война има продължаващо несъответствие сред политическите цели на Путин и военните средства за постигането им ", сподели Майкъл Кофман, шеф на съветските проучвания в CNA, институт за научни проучвания в региона на защитата в Арлингтън, Вирджиния. " Във значими моменти на взимане на решения Путин отлагаше, отхвърляше да признае действителността, до момента в който разновидностите ставаха от лоши по-лоши ".

Изтеглянето на съветските сили оттатък река Днепър би било огромен неуспех за Путин, изключително след провеждането на референдума в окупирания Херсон за присъединение към Руската федерация. Американските чиновници настояват пред " Ню Йорк Таймс ", че съветският президент има вяра, че още една украинска победа ще подкопае известността на войната. Това е нещо, което той не може да си разреши.

Видеоклипове, необятно публикувани в Twitter в дните, откогато господин Путин разгласи призовката си, демонстрират гневни наборници, които се карат с крещящи съветски военни чиновници.

" Игричките свършиха. Вече сте бойци ", врещи военен чиновник в всеобщо публикувано видео в обществените мрежи.

Недоверието на Путин в командирите му е целесъобразно ненапълно. Според източниците на " Ню Йорк Таймс " министърът на защитата Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб на съветската войска Валери Герасимов са давали неправилни сведения на президента.

В допълнение към блокирането на отстъплението от Херсон, Путин изразил подозрения по отношение на качествата на Русия да консолидира позициите си на североизток до река Оскил, която украинската контраатака доближи при започване на септември. Путин в началото се противопоставял на изтеглянето на съветските войски на изток от реката, тъй като не желал да дава победа на Зеленски, счита един от източниците на " Ню Йорк Таймс ".

Американските чиновници считат, че и самите съветски офицери са разграничени по въпроса по какъв начин да отговорят на украинската контраатака. Някои офицери считат, че би трябвало изцяло да се отхвърлят нарежданията на Путин, защото украинците биха пробили актуалните им позиции. Други са на мнение, че могат да изпълнят напътствията на президента.

Русия продължава да концентрира силите си на юг, макар сполучливата украинска контраофанзива край Харков. Десетки хиляди от най-хубавите съветски бойци остават позиционирани в Херсон, макар опцията за нов украински пробив в други елементи на Украйна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР